(recept
si oblíbilo 34 návštěvníků)
DALAMÁNKY -RYCHLÉ A VÝBORNÉ
Potřebné ingredience
350 g tmavé pšeničné mouky
250 g žitné mouky
asu 400 ml vlažné vody
20 g droždí ( kostka nebo sáček sušeného)
1 lžíce soli-nebojte se
mouka na vál..
Postup přípravy
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě a necháme ho rozpustit. V míse smícháme obě mouky a přilijeme vodu a droždím, mícháme nejlépe v robotu tak 15 minut. Vznikne ne moc husté ,ale hladké těsto., posypeme lehce moukou ,zakryjeme utěrkou, nebo fólií a necháme kynout až zdvojnásobí objem -asi tak hodinku na teplém místě.
Vykynuté těsto dáme na dobře pomoučnený vál, pokud je těsto řidší,tak dpbře podsypeme moukou....rozdělíme na 3 válce a ty nakrájíme asi jako dlaň velké kousky, z nich vytvarujeme bochánky-kuličkya položíme na plech s pečícím papírem, na něm ještě asi 10-15 minut necháme kynout. Poté pečeme v předehř. troubě a 170 a pečemeasi tak 10-15 minut-do zezlátnutí.
Před pečením je lze potřít vodou-na fotu zlatavé,nebo ne- na fotu ty moučné....
Jsou opravdu jako malé chlebánky....
Vykynuté těsto dáme na dobře pomoučnený vál, pokud je těsto řidší,tak dpbře podsypeme moukou....rozdělíme na 3 válce a ty nakrájíme asi jako dlaň velké kousky, z nich vytvarujeme bochánky-kuličkya položíme na plech s pečícím papírem, na něm ještě asi 10-15 minut necháme kynout. Poté pečeme v předehř. troubě a 170 a pečemeasi tak 10-15 minut-do zezlátnutí.
Před pečením je lze potřít vodou-na fotu zlatavé,nebo ne- na fotu ty moučné....
Jsou opravdu jako malé chlebánky....
před pečením.....já se stím nepiplu...
upečeno...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
OlivkaC
(upraveno)
21. 7. 2013, 17:48
Dobrý den ,dnes jsem upekla a měly velký úspěch ,manžel je strašný žrout,ale vybíravý a má boule za ušima ,moc děkujem za rychlý a výborný recept
jeremy
(upraveno)
11. 10. 2012, 22:55
anaba
(upraveno)
8. 1. 2011, 15:11
jsou jednoduché a strašně dobré ,moc díky za receptík
lenmaz
(upraveno)
2. 2. 2010, 20:20
Blani, tak jsem dnes na nátlak svých dětí upekla Vaše dalamánky a musím říct, že jsou úžasné . Akorát jsem nesehnala tmavou pšeničnou mouku, tak jsem dala 300 g žitné a 300 g hladké pšeničné mouky a pekla asi 35 minut. Výsledek stál opravdu za to . Jsou už vychladlé a pořád krásné vláčné a s prima kůrčičkou. Už jsou v mých oblíbených receptech. Všem doporučuji vyzkoušet . Lenka
Bubalka
(upraveno)
2. 2. 2010, 23:40
@lenmaz
LENI, MOC DĚKUJI.... TAKÉ JE MÁME RÁDI...
gabka74
(upraveno)
14. 1. 2009, 11:36
Dobrý den Blanko,mám dotaz k Vašim dalamánkům.Jaká je mouka tmavá pšeničná,můžu dát celozrnnou nebo chlebovou?Kde kupujete tmavou?Děkuji za odpověď.Gabka
Bubalka
(upraveno)
14. 1. 2009, 20:08
@gabka74
Já myslím, že je to jedno......já je kupuji v Tescu...